Pakohuone kahdelle, onko sellaisia?
Useimmat pakohuoneet Suomessa ja euroopassa on mahdollista pelata kahdestaan, joten sopivan pakopelin löytäminen ei ole ongelma. Kaksin pelaaminen on kuitenkin selvästi haastavampaa kuin isommassa ryhmässä pelaaminen, joten siihen kannattaa valmistautua etukäteen.
Jos kyseessä on ensimmäinen kertanne pakohuoneessa, suosittelen että pyydätte mukaanne sittenkin yhden tai kaksi pelaajaa lisää. Kaksin pelaaminen sujuu huomattavasti paremmin kun pohjalla on muutama 3-4 hengen porukalla pelattu pakopeli. Suosittelen myös lukemaan postauksen “Se ihan ensimmäinen escape room -elämys”
Pakohuoneen valinta?
Jos pelaatte ensi kertaa kahdestaan, kannattaa varata pakohuone, joka ei ole sieltä vaikeimmasta päästä. Vaikeustaso selviää yleensä pakohuoneen kuvauksesta. Kaksin pelaaminen tuo haastetta ihan riittävästi jo itsessään, joten peliin on hyvä valmistautua esimerkiksi lukemalla etukäteen “Mitä pakopelissä pitää osata ja tietää?”
Parinvalinnan vaikutus pakopelikokemukseen
Kenen tahansa kanssa ei kaksin pelaamista kannata lähteä kokeilemaan. Pakohuoneessa syntyy sitä parempia muistoja mitä mukavammassa seurassa sen pelaa. Tässä muutama asia, jotka kannattaa huomioida pakopeliparia valitessa.
Kiinnostaako pakopelit?
Aloitetaan siitä, että pakohuoneeseen ei koskaan pitäisi raahata ketään, jota ne eivät kiinnosta lainkaan. Kaksin pelatessa tämä on vielä tärkeämpää, koska teidän on molempien oltava täysillä mukana pelissä, jos haluatte ratkaista edes suurimman osan pakohuoneen tehtävistä.
Puhumisen ja kuuntelemisen taito
Kommunikointi on pakohuoneessa ensiarvoisen tärkeää. Valitse siis pelikaveriksesi sellainen henkilö, jolla on tapana sanoa kaikki huomionsa ääneen. Toivottavaa on tietysti, että samaan persoonaan osuu myös kuuntelemisen jalo taito.
Samaa vai eri mieltä?
On eduksi, jos olette keskenänne erilaisia ja ajattelette asioista eri tavoin. Ideoiden ja havaintojen esiin tuominen on pakohuoneessa äärimmäisen tärkeää. Molempien pitäisi pystyä keksimään useampia eri ratkaisuja käsillä olevaan tehtävään, jos ensimmäinen idea ei toiminutkaan. On siis oltava eri mieltä edellisen idean kanssa, oli se sitten oma tai pelikaverin.
Saako sanoa suoraan?
Kahdestaan pelatessa aika kuluu nopeammin ja informaation tulisi kulkea pelaajalta toiselle mahdollisimman nopeasti. Kaksin pelatessa on voitava sanoa suoraan omia ajatuksia ja on voitava myös vaatia nopeita vastauksia. Pelikaverisi tai sinun itsesi ei tulisi töksähtävästä kommunikoinnista möksähtää, nopea ja suora ajatustenvaihto säästää teiltä aikaa.
Ensitreffit pakohuoneessa, hyvä vai huono idea?
Jos olette molemmat innokkaita pakohuoneharrastajia, tämä voi olla hyväkin idea. Harvassa muussa ympäristössä ilmenee treffikumppanin luonteesta ja persoonallisuudesta yhtä paljon uusia asioita tunnissa. Pelikaverista tulee esiin luultavasti ainakin osa listassa mainituista ominaisuuksista.
– puhumisen ja kuuntelemisen taito tai sen puute
– kilpailuhenkisyys tai sen puute
– ideoiden monipuolisuus tai yhdestä huonosta ideasta väkisin kiinni pitäminen
– käskyttämisherkkyys pelitilanteessa
– kyky ottaa toinen huomioon ja samalla pelata aikaa vastaan
Nämä ovat samalla esimerkkejä luonteenpiirteistä joita et ehkä halua paljastaa itsestäsi heti ensitreffeillä. Et välttämättä vielä toisillakaan. Voi siis olla sittenkin parempi että tutustutte ensin jossain muissa merkeissä toisiinne ja vasta kun koette olevanne valmiita kunnon parisuhdetestiin, varaatte pakohuonepelin.
Kolme plus yksi tapaa pelata pakohuoneita kaksin
Jos olette kovin kilpailuhenkisiä persoonia ja tärkeintä on päästä pakopelissä mahdollisimman pitkälle, on hyvä puhua etukäteen muutama sana pelistrategiasta.
Käs’kynkässä
Tämä tapa vaatii eniten kärsivällisyyttä ja järjestelmällisyyttä, mutta on ehkä se kaikkein paras jos tavoitteena on läpäistä peli. Pakohuoneeseen astuessanne lähdette kaksin kiertämään huonetta. Normaalisti on tehokkaampaa jos ryhmä hajaantuu, mutta kaksin pelatessa voi olla parempi, että katsotte heti pelin alussa järjestelmällisesti koko huoneen yhdessä läpi. Näin ei jää yleensä mitään huomaamatta ja pystytte paremmin keskittymään jokaiseen löydettyyn vihjeeseen heti sen löytyessä.
Tämän taktiikan heikoin lenkki on aika, teidän on oltava samaan aikaan huolellisia ja ripeitä. Kaksin pelatessa aikaa on muutenkin suhteessa vähemmän, tiiviisti parina pelaaminen syö sitä entisestään.
Hajaantuen
Tässä pelityylissä toinen lähtee kiertämään pakohuonetta vasemman kautta, toinen oikean. Kumpikin kiertää koko huoneen, mutta yksilöinä. Nopeaa, mutta usein aika sekavaa ja on vaikea huomioida mitä kaikkea mielenkiintoista toinen löytää kun samaan aikaan tekee itse löytöjä. Pakohuone tulee kierrettyä kahteen kertaan, mutta molempien kommunikointitaitoja ja muistia koetellaan.
50-50
Kuten edellisessä, tässäkin lähdette omiin suuntiinne. Toinen tutkii toisen puolen huoneesta, toinen toisen ja tapaatte keskellä. Ehdottomasti nopein tapa käydä pakohuone läpi, mutta sisältää myös eniten riskejä. Kun molemmat ovat kokonaan vastuussa omasta puolestaan, on suuri mahdollisuus sille, että jotain jää huomaamatta. Tämä tapa sisältää myös edellisen kommunikointihaasteet, kun kumpikin ilmoittaa löydöistään samaan aikaan kun toinen tekee omia löytöjään.
Ihan oravina
Lopuksi vielä se neljäs tapa, joka on ehkä monille se luonnollisin ja hauskin, mutta toimii suorituksen kannalta kaikkein heikoimmin. Pakohuoneen ovi aukeaa ja molemmat säntäilevät tutkimaan kaikkea mahdollista mielenkiintoista. Järjestelmällisyyttä hommasta ei löydy hyvällä tahdollakaan ja sen kommunikoinnin kanssakin on niin ja näin. Koko ajan löytyy kaikkea mielenkiintoista, mitään ei tutkita kerralla kunnolla ja ne edellisetkin löydöt tahtoo helposti unohtua.
Me itse pelataan pakopelejä juuri näin, myös silloin kun pelataan kahdestaan. Me ei olla kovin hyviä kaksinpelissä, mutta meillä on aina hauskaa. Pelinohjaajan hyvin ajoitetuilla vinkeillä voi tälläkin pelityylillä päästä ulos huoneesta alle tunnissa. Suosittelen silti, että jos haluatte pärjätä kaksin haastavissakin pakohuoneissa, kokeilette mielummin jotain aiemmin mainituista strategioista.
Vinkkimyönteisyys ratkaisee
Jos haluatte kokea koko pakopelin loppuun saakka, teidän on oltava valmiita vastaanottamaan vinkkejä. Todennäköisesti saatte niitä useampia.
Voitte sopia pelinohjaajan kanssa, että hän antaa teille vinkkejä jos näytätte jäävän jälkeen tehtävien ratkomisessa. Pelinohjaaja on yleensä hyvin kartalla siitä mitkä tehtävät teillä tulisi jo olla ratkaistuna ja osaa rytmittää vinkkien antamisen niin, että ehditte kokea suurimman osan pakohuoneen tehtävistä.
Voitte tietysti pyytää vinkin myös itse, jos tunnette olevanne jumissa tai ette keksi mihin tehtävään pitäisi seuraavaksi keskittyä. Kaksin pelatessa aikaa ei yleensä kannata tuhlata päämäärättömään haahuiluun ja arvailuun, vaan vihjettä kannattaa pyytää heti kun alkaa tuntua siltä, että peli ei muuten etene.
Aika kuluu paljon nopeammin
Pakopelit toimivat yleensä parhaiten 3-4 pelaajan porukalla. Kaksin pelatessa tuleekin helposti kiire, koska teitä on tavallaan kaksi liian vähän. Teillä ei ole aikaa hukattavaksi. Varsinkin ensimmäinen vartti kuluu hujauksessa, eivätkä ne kolme seuraavaakaan ole yleensä sen pidempiä. Päätöksiä on tehtävä nopeasti ja kun saatte idean, lähtekää toteuttamaan sitä ripeästi.
Väärässä olemisen taito
Yksi pakohuoneen vaikeimmista tehtävistä ei ole pelin tilastollisesti haastavin pulma, vaan se, että osaa itse päästää irti omasta väärästä ratkaisuideastaan. Kaksin pelatessa tämän taidon tärkeys korostuu. Sinun on osattava olla väärässä monta kertaa yhden tunnin aikana. Vieläpä samaan aikaan kun pelikaverisi on oikeassa!
Jos et osaa olla väärässä ja hylätä ideoita, jotka eivät toimi korvataksesi ne uusilla ideoilla, tulette kohtaamaan pelissä paljon ongelmia. Pahimmillaan teillä on tehtävään tasan kaksi väärää vastausta, eikä kumpikaan osaa ajatella asiaa uudesta näkökulmasta. Pakohuoneissa on kuin onkin mahdollista tehdä myös vääriä asioita, lue “7 asiaa joita pakohuoneessa ei kannata tehdä”
Harvoin mikään tehtävä pakohuoneessa ratkeaa sillä ensimmäisellä päähän pälkähtäneellä idealla. Se voi tuntua päivän parhaalta idealta ja ratkaisu voi siitä huolimatta olla väärä. Parillasi saattaa olla tehtävään oikea ajatus, jolloin et edes pääse keksimään sitä itse. Harmittaako? Saa harmittaa, ratkaisevaa on mitä heti harmistuksen jälkeen tapahtuu.
Jos kahdestaan pelatessa toiselta pelaajalta katoaa hyvä pelifiilis sen takia, että hän ei ole kaikessa oikeassa, ei sillä toisellakaan ole kovin kauaa kivaa. Kaksin pelaaminen on muutenkin ihan riittävän haastavaa. Jos samalla täytyy tsempata toista ja pitää hyvää pelivirettä yllä, ei kokemus ole lopulta kovin kaksinen vaikka itse peli olisi kuinka hyvä tahansa.
Harmittele siis se pari sekuntia ja päästä siitäkin ajatuksesta sen jälkeen irti. Teillä on edessä vielä paljon mahdollisuuksia olla väärässä ja oikeassa!
Kannattaako pakopelien pelaaminen kaksin?
Kuten olet saanut huomata, kahdestaan pelaaminen eroaa ryhmässä pelaamisesta moniltakin osin. Tässä vielä lopuksi paripelin hyvät ja huonot puolet.
+ kaksin on helppo sopia aikatauluista
+ pääsette näkemään, kokemaan ja ratkaisemaan huoneessa kaiken
+ pakopelissä onnistuminen kaksin on mahtavaa
– voitte muistella peliä vain kahdestaan, kukaan muu ei ollut kokemassa sitä
– suhteessa kalliimpaa kuin isommassa ryhmässä pelaaminen
– suurempi todennäköisyys sille, että ette läpäise huonetta vinkeistä huolimatta
Parhaimmillaan kaksin pelaaminen on silloin kun kaikki on mennyt putkeen, molemmat ovat osanneet ajatella eri tavalla juuri oikeassa tehtävässä ja kommunikointi on toiminut erinomaisesti! Ehkä kaksinpelit sujuvat teiltä joka kerta niin hyvin, että mietit miten voisit kertoa muillekin kuinka se onnistuu? Olisiko sinusta siis pakopelibloggaajaksi?
Haluatko oppia lisää pakohuoneiden pelaamisesta? Kaikki blogipostauksemme löydät yhteen koottuna täältä!