Ennakko-odotukset Kortesuon Pakohuone-kirjasta
Ilahduin kun kuulin room escape -aiheisen kirjan olevan tekeillä. Vihdoinkin oli tulossa hyvä perusteos pakohuoneista suomeksi! Ennakkotilasin kirjan tietenkin heti ja jäin odottelemaan ilmestymistä.
Samalla keksin ottaa Katleenaan yhteyttä ja kysyä, josko hän haluaisi tulla käymään meillä Tampereella ja pelata Marien muotokuvat. Kortesuon oma blogi ”Ei oo totta” ja sen escape room -aiheiset postaukset olivat meille ennestään jo tuttuja, selkeästi kirjoitettuja pakopelikokemuksia. Katleenalle tämä sopi ja tapaamista jännitettiin tietysti etukäteen valtavasti. ”Mitähän se tykkää? Mitä jos se ei tykkää?”
Tapaaminen oli kiehtova ja palautteen puolesta meille todella arvokas kokemus. Ihan ensimmäinen itse suunniteltu ja toteutettu pakohuone, jossa pelasi Ihan Oikea pakopelibloggaaja! Onneksi Katleenan koko peliporukka piti Marien muotokuvista kovasti. En tosin arvannut kuinka paljon ja siitä vähän myöhemmin lisää.
Nyt itse kirjan sisältöön.
Mistä pakohuonekirja kertoo?
Kirja kertoo yksityiskohtaisesti mitä room escape -pelit ovat, kuinka niitä kannattaa pelata ja miten sellainen rakennetaan onnistuneesti. Kirjassa käydään myös läpi pakohuonesanastoa, miten alalla menee tällä hetkellä Suomessa ja miten pakohuoneita voi hyödyntää työpaikoilla ja tiimiytymisessä. Kaikki osa-alueet on kirjoitettu niin, että alaa tuntematonkin pysyy tekstissä hyvin kärryillä.
Kenelle kirja on tarkoitettu?
Kaikille aiheesta kiinnostuneille. Olit sitten pakohuoneita säännöllisesti pelaava harrastaja, alalla työskentelevä tai joku, joka ei ole koskaan vielä käynyt pakohuoneessa, kirjasta löytyy varmasti hyödyllistä tietoa ja mielenkiintoisia knoppeja luettavaksi. Opit tunnistamaan mitkä ovat hyvän pakohuoneen tunnusmerkit ja miten valmistautua, niin fyysisesti kuin henkisestikin, ennen peliä.
Kirjan luettuasi tiedät minkälaisista persoonista on pakohuoneessa pelillisesti hyötyä ja haittaa, sekä millainen roolijako kannattaa peliporukassanne tehdä. Opit myös mitä tarkoittaa brute force ja miksi vinkki kannattaa pyytää pelinohjaajalta ajoissa. Lisäksi voit treenata kirjan avulla omaa morsekoodiosaamistasi hauskasti sanoitetuilla muistisäännöillä.
Pukeutuminen, roolitus, vihjesilmä, pako ja sitten drinkeille!
Löydät kirjasta neuvoja siihen, kuinka tulet paremmaksi pelaajaksi ja millaisia kavereita kannattaa suosia omaa pakopeliryhmää kootessa. Sekin kerrotaan millainen roolijako teidän kannattaa huoneessa tehdä, jos tavoitteena on ennätysten tekeminen. Kirjassa selitetään myös mikä on yksi pakopeliharrastajan tärkeimmistä apuvälineistä, vihjesilmä, ja kuinka sitä voi kehittää.
Katleena opastaa kirjassaan pelaajaa oikeanlaisessa asuvalinnassa. Mukavat ja erilaiset asennot mahdollistavat vaatteet tekevät pelaamisesta helpompaa. Suomalaisiin pakopeleihin kannattaa muuten varustautua ehjillä sukilla, koska monissa paikoissa pyydetään jättämään kengät eteiseen. Peli on monesti jopa mukavampi pelata sukkasillaan, kun tietää lattian olevan puhdas. Polvistelu ja mahdollinen muu konttaaminen on silloin miellyttävämpi suorittaa.
Teoksessa selitetään hyvin miksi pakopelin jälkeen on tärkeää varata aikaa jälkipuinnille ja miksi alkoholia sisältävät juomat kannattaa nauttia vasta pelin jälkeen.
Haluatko toteuttaa oman pakohuoneen?
Jos haluat yllättää lapset, työkaverit tai vaikka hääparin aivonystyröitä kutkuttelevilla pulmilla, löytyy kirjasta hyvät ja tarkat ohjeet kaikkeen tähän. Tästä kuitenkin varoituksen sana. Pelisuunnitteluun voi jäädä koukkuun yhtä pahasti kuin pakopelien pelaamiseenkin, ja se se vasta kallis harrastus onkin! Onneksi kirjassa käydään läpi myös ihan oikeiden escape room -pelien suunnittelua ja onnistunutta toteutusta, jos sattuu käymään niin hullusti, että pelisuunnittelijakärpänen puraisee ihan tosissaan.
Mitä mieltä Kortesuo oli Marien muotokuvista?
Kirja pääsi yllättämään allekirjoittaneen kuin taitavasti piilotettu ja jousitettu magneettilukollinen salaluukku pakopelissä. Täysin odottamaton wow-efekti!
Sivulla 27 on otsikko nimeltä ”Kolme huippuhuonetta”, käänsin sivua ja siinä se komeili. ElämysTeeri ja Marien muotokuvat on yksi näistä kirjassa mainituista kolmesta huippuhuoneesta. ”Mitä..? Miten me voidaan olla mukana täällä?”
Kello oli jotain aikaisin aamuyöllä kun luin kirjaa ja mietin, että herätänkö aamuvuoroon parin tunnin päästä heräävän mieheni vai en. Pohdin olisiko sen ollut kiva tietää, näin kolmelta aamuyöstä, että ”Me ollaan mukana pakohuonekirjassa!” Maltoin kuitenkin mieleni ja kerroin asiasta vasta aamulla. Oli se kiva tietää silloinkin!
Katleena Kortesuon Ei oo totta -blogi ja sen escape room -osasto löytyy täältä
Jos oman pakopeliblogin pitäminen alkoi kiinnostaa, löydät siihen vinkkejä postauksesta nimeltä “Sinustako pakopelibloggaaja?”
Haluatko oppia lisää pakohuoneiden pelaamisesta? Kaikki blogipostauksemme löydät yhteen koottuna täältä!