Pakokapseli, pöllö, pandemia ja pari muuta muuttujaa

Mitä ElämysTeerin uusille huoneille kuuluu? Miten tämä yhdessä koettu maailmanmyllerrys on vaikuttanut toimintaamme ja miten ravintolasulut vaikuttivat pakohuoneisiin? Mitä kaikkea muuta meille on tämän pandemian aikana on ehtinyt tapahtua?

Meiltä kysytään säännöllisesti milloin saadaan auki uutta pelattavaa. Ollaan kaikki odoteltu sitä jo pitkään ja hetki tarvitsee vielä odotella. Tässä kun on ollut kaikenlaista…

Alkuperäinen pelisuunnitelma

Kun pääsimme aikoinaan rakentamaan kellaritilaamme ElämysTeerin toimintaan sopivaksi, tiesimme, että tiloihin mahtuu kolme erilaista pakohuonetta. Jo Marien muotokuvat -pakopeliä rakentaessa oli selvää, että seuraava peli tulee sijoittumaan steampunk-avaruusalukseen. Pääsimme siis suoraan rakentamaan isoimpia seinärakenteita tämä idea mielessä.

Rakastimme ideaa avaruusseikkailusta ja olimme varmoja, että siitä pelistä ei voi tulla mitään muuta kuin legendaarisen hauska pakopeli koko perheelle. Aika ja odotus on tehnyt tälle pelille erityisen hyvää, se on kehittynyt ja kasvanut ensiversiotaan paljon paremmaksi.

Avaruusseikkailun lisäksi haluttiin toinenkin perheystävällinen peli ja koska fantasiamaailmat kiehtovat meitä, oli luonnollista lähteä toteuttamaan noidan mökkiin sijoittuvaa peliä. Tästä pelistä tahdottiin tehdä näyttävä ja samalla hieman humoristinen. Syntyi idea pinteeseen päätyneestä pöllöstä.

Molempien uusien huoneiden rakentaminen oli ennen pandemiaa hyvässä vauhdissa. Välillä ideoita vaihdettiin lennosta toisenlaisiin ja joitain tehtäväkokonaisuuksia laitettiin kokonaan uusiksi, mutta kaiken kaikkiaan suunnitelmat etenivät hyvin. Sitten maailmalta alkoi kuulua huolestuttavia uutisia.

Pienellä porukalla yli pahimmasta

Koko ElämysTeerin poppoo sisältää kokonaiset kaksi henkilöä. Avioparin, joka innostui pakohuoneista niin paljon, että päätti kokeilla osaisivatko tehdä sellainen itse. Vaimo keksii pääasiassa kaikki tehtävät ja pelien juonet. Mies toteuttaa niiden teknisen puolen, sekä suurimman osan raskaasta rakentamisesta. Seinien, esineiden ja kalusteiden maalaus ja muu viimeistely on taas ensin mainitun heiniä. Jako on toiminut erinomaisen hyvin, samoin erilaisten ideoiden keskinäinen pompottelu.

Pandemian ja ravintolasulkujen iskiessä tämä hyvin kevyt henkilöstörakenne oli meille pelastus. Työt loppuivat pelkästään itseltä ja pahanpäivän varalle kerrytetty puskuri riitti lopulta juuri ja juuri yli pahimman epävarmuusajan. Yritystukia ei saatu euroakaan, eikä niiden varaan mitään laskettukaan. Päätavoitteena oli ainoastaan se, että kun pandemia saadaan vihdoin aisoihin, ElämysTeeri olisi yhä pystyssä. Ja sitä se onneksi on.

Joku siellä ehkä miettii miten ravintoloiden sulkeminen vaikutti pakohuoneisiin, sillä eihän meille annettu suoraa sulkemiskäskyä. Vaikka pakohuoneet siltä säästyivätkin, jokainen ravintolasulku vaikutti suoraan myös niihin. Pakohuoneen jälkeen pelaajilla on tapana mennä yhdessä ravintolaan syömään ja kun jälkimmäistä rajoitetaan, ei ensimmäistäkään tule varattua. Koko tapahtuma-, ravintola- ja muu elämysala on siis ollut jollain kytköksellä samassa veneessä koko tämän erikoisajan.

Pahinta ennen tapahtui jo jotain pahempaa

Pandemia on ollut jokaiselle omanlaisensa haaste ja se olisi itsessään jo riittänyt meillekin. Muutama kuukausi sitä ennen tapahtui kuitenkin jotain, mikä teki luovan työn tekemisestä hyvin haastavaa. Se otti samalla paljon aikaa ja voimia pois rakentamiselta. Läheisen perheenjäsenen syöpä uusiutui ja tällä kertaa ennuste oli musertava, hoidoilla saatiin ainoastaan epämääräisen mittainen hetki jatkoaikaa. Ja aivan kuin tässä ei olisi ollut tarpeeksi, pandemian tiukimpien sulkujen aikaan toinen meistä menetti oman läheisensä vielä yllättävämmin sairauskohtauksen seurauksena, vain parissa kuukaudessa.

Yhtäkkiä tärkeintä ei ollutkaan enää se, että katto tulee maalattua torstaihin mennessä tai että ehditään hakea pleksiä kaupasta ennen viikonloppua. Oli vaikeaa innostua kirppikseltä ja huutokaupoista tehdyistä löydöistä. Oli myös lähes mahdotonta löytää inspiraatiota peliesineiden ja lavasteiden viimeistelyyn. Luovuus katoaa, kun päällimmäisenä tunteena on huoli ja myöhemmin suru. Onneksi ajan myötä menetyksestä johtuva kipu muuntautuu haikeudeksi ja valo alkaa hiljalleen taas voittaa. Ilo tekemiseen ja uuden luomiseen löytyy vähitellen uudelleen.

Visio ja venttiili kerrallaan kohti kokonaista

Nyt, kun aikaa ja luovuutta alkaa jälleen löytyä entiseen tapaan, ollaan saatu avaruusaluksen rataksia pyörimään ja noitahuoneen taikajuomia tulille. Ei kuitenkaan uskalleta luvata mitään tarkempaa aikataulua kummankaan valmistumisesta, koska emme halua oikoa mutkia suoriksi vain kiireen vuoksi. Elämä myös opetti vähän turhankin rankalla kädellä sen, että mitä tahansa yllättävää voi tapahtua.

Kaiken tämän aikana on ollut aivan ihana huomata miten ymmärtäväisiä ja myötätuntoisia ihmiset ovat olleet. Moni asiakas ei ole edes tiennyt mitä kaikkea viivästysten takana on ollut ja silti he ovat olleet loputtoman kärsivällisiä. Kiitos teille jokaiselle. Toivotaan, että kun viimein saadaan uudet pakohuoneet valmiiksi asti, ne ovat kaikkien odotusten arvoisia!