Pärjääkö pakohuonelautapeli pakohuoneelle?

Peliajan varaaminen pakohuoneeseen ei suinkaan ole ainoa keino päästä selvittämään hoksottimia kutkuttavia aivopähkinöitä tai kokemaan kiinnostavia tarinoita. Pakohuonetehtäviä voi ratkoa myös kotona, pakohuonelautapelien muodossa. Mutta onko se lainkaan sama asia? Voiko lautapeli päästä lähellekään oikean pakohuoneen tunnelmaa?

Oikeissa pakohuoneissa pelaamassa käyneet tietävät niiden olevan aivan omanlaisiaan kokemuksia. Pakohuoneessa pääset parhaimmillaan katkeamattomaan flow-tilaan, jossa ajantajusi katoaa, keskittymiskykysi on huipussaan ja itsevarmuutesi kasvaa jokaisen ratkaistun pulman ansiosta. On helppo ymmärtää miksi pakopelit nousivat nopeasti suursuosioon. Ei mennyt kauaakaan, kun markkinoille ilmestyi myös kotona pelattavia pakohuoneita lautapelien muodossa. Niistä kuitenkin puuttuu oikeiden pakohuoneiden näyttävä lavastus, sekä valo- ja ääniefektit, puhumattakaan itsestään aukeavista salaovista ja -luukuista.

Voiko siis lautapelin muodossa oleva pakopeli tarjota lähellekään samaa elämystä, mitä oikeassa pakohuoneessa pääsee kokemaan?

Kotona pelattava pakolautapeli ei tietenkään ole sama asia kuin oikea pakohuone

Sehän on selvää, että pääasiassa pahvista valmistettu ja usein lähes pelkkiä kortteja sisältävä peli ei voi millään yltää samanlaisiin, leuat loksauttaviin yllätyksiin, kuin kokonaiseen huoneeseen tai useampaan rakennettu erikoisefektikokonaisuus. On reilumpaa pelata pakohuonelautapelejä sillä asenteella, että ne tekevät parhaansa omassa lajissaan ja siinä ne onnistuvat useimmiten oikein hyvin. Pakolautapelien kuvitus, tehtävät ja juonenkäänteet antavat hintansa arvoisen pelielämyksen, kunhan pelaajat itse tekevät oman osuutensa kokemuksen onnistumisen eteen.

Vaikeustasoltaan ensikertalaisenkin valloitettavissa

Valtaosa markkinoilla olevista pakolautapeleistä soveltuu mainiosti myös ensikertalaisille, kunhan valitsee harrastuksen alkupuolella vaikeustasoltaan helpon tai keskivaikean pelin. Vaativiksi mainitut yksilöt kannattaa jättää suosiolla myöhempiin pelikertoihin, jotta pakopeli-innostus ei tyssää heti alkuunsa turhautumisen tunteisiin. Helpompia pelejä ei ole syytä hylätä kokemuksen karttuessakaan. Harmaita aivosolujaan ei ole joka pelikerralla pakko haastaa äärimmilleen, vaan pakopelikonkarikin voi valita kevyempää pelattavaa silloin, kun hoksottimet eivät ole kaikkein terävimmillään.

Pelimaailmaan sukeltaa sukkelasti, sillä säännöt oppii sekunneissa

Toisin kuin monissa muissa lautapeleissä, pakolautapeleissä muistettavia sääntöjä on todella vähän. Parhaimmillaan ohjeistus tapahtuu niissä samalla, kun peli alkaa, jolloin sääntöjen opettelu ei edes tunnu sääntöjen opettelulta. Yleispäteväksi ohjeeksi kaikkiin pakopeleihin voisi mainita huolellisuuden, keskittymisen ja avoimen mielen. Jos pelissä on mukana tarina, malttakaa syventyä myös siihen. Tehtävät ratkeavat yleensä intuitiivisemmin kun tunnette olevanne sisällä pelin omassa maailmassa.

Kokeneille pakolautapelien pelaajille suosittelemme ohjeistuksen läpikäymistä jokaisella pelikerralla. Toisinaan pelintekijät keksivät tavan uudistaa sarjansa pelejä ja tuovat niihin elementtejä tai sääntöjä, joita ei aiemmissa osissa ollut käytössä. Siksi tutunkin pelisarjan ohjeistus kannattaa vilkaista läpi. Se ei vie paljoa aikaa, mutta säästää hämmentäviltä yllätyksiltä.

5 oikeaa päätöstä joilla varmistat parhaan pelikokemuksen

Pakolautapelit ovat oikeiden pakohuoneiden tavoin pelattavissa yleensä vain kerran. Sen jälkeen tiedät miten tehtävät ratkeavat, miten pelin juoni kulkee ja kaikki yllätykset on jo koettu. Siksi pelihetken eteen kannattaa nähdä hieman vaivaa.

1. Oikean pakolautapelin valinta

Valinnanvaraa on paljon, mikä tarkoittaa sitä, että jokaiselle löytyy varmasti se oma suosikkipeli tai kokonainen pelisarja. Ensimmäisen pelin valinta voi silti hetkellisesti hirvittää. Mistä tietää mikä on hyvä, missä on hauskimmat tehtävät tai paras juoni? Mitä jos pulmat ovat liian vaikeita ja entä jos tarinaa on liian vähänlaisesti tai liikaa?

Hyviä kysymyksiä kaikki, mutta mitä jos niillä ei olisikaan suurta merkitystä? Et voi, etkä haluakaan tietää etukäteen pelin koko sisältöä, joten älä stressaa liiaksi sitä osaatko valita juuri sen täydellisen yksilön. Valitse teema joka peliporukkaanne kiinnostaa ja ota siitä kaikki hupi irti. Kehnoimmillaankin luotte uusia pelimuistoja yhdessä ja parhaimmillaan valintasi antaa teille tehtäväkaupalla iloisia onnistumisia.

2. Oikean peliseuran ja pelaajamäärän valinta

Pakohuonelautapelien kannessa lukee yleensä suositeltu pelaajamäärä ja useimmiten se on jotain yhden ja kuuden väliltä. Harva pakolautapeli on kuitenkaan oikeasti pelattavissa kuusistaan, sillä pelin ääreen ei fyysisesti mahdu mukavasti niin montaa ihmistä. Viisikin kuulostaa tarpeettoman runsaalta määrältä pelaajia, jos oletetaan että kaikki haluavat osallistua tehtävien ratkomiseen. Jos teitä on paljon, jakakaa porukka mielummin kahteen tai jopa kolmeen ryhmään. Pelikokemuksesta jää siten kaikille mukana olleille osallistuvampi muisto.

Paras pelaajamäärä pakolautapelien pelaamiseen on 2-4 pelaajaa ja paras peliporukka koostuu ihmisistä, joita pelaaminen aidosti kiinnostaa. Mitä paremmin tarinaan, teemaan ja tehtäviin heittäytyy, sitä innostuneemman kokemuksen pelistä saa. Vastaavasti kaikesta änkyröivä ja kaikkien ideat mitätöivä pelaaja pilaa koko porukan peli-ilon alle vartissa. Jos pöytään erehdyksessä eksyy tällainen pahanilmanlintu, hätistelkää se nopeasti ulos huoneesta.

3. Oikean vireen varmistaminen

Pakopelitehtävien päihittäminen ja flow-tilan tavoittaminen vaatii ratkaisukykyisen mielen. Umpiväsyneenä tai hernerokkaa muistuttavassa aivosumussa pelaaminen saattaa kyllä viedä ajatukset pois arkisista asioista, mutta tehtävien ratkominen ei suju sulavasti. Jos pelatessa päällimmäiseksi tunteeksi nousee turhautuminen ja kuvitelma siitä, ettet tajua mistään mitään, menee hyvä peli hukkaan.

Kun keskittymiskyky on kortilla ja aivoissa tuntuu vilkkuvan vikavaloja siellä täällä, on parempi lähteä ulos kävelylle tai ottaa kunnon tirsat. Pakolautapelin voi kaivaa esiin sitten, kun olo tuntuu hyväntuuliselta ja mieli vähintään leipäveitsen terävältä. Pelin heittämiä haasteita on hauskempi pohtia kun tunnet ja tiedät voivasi selättää ne.

4. Oikean tunnelman luominen

Oikeissa pakohuoneissa tunnelma rakentuu huoneen sisustuksesta, valoista ja äänistä. Pakolautapeliin ne harvemmin sisältyvät, joten peli tarvitsee hieman apuasi tunnelman luomisessa. Pimeys, hämärä ja koristevalot luovat tehokkaasti tunnelmaa. Teemasta riippumatta tärkeintä kuitenkin on, että näette pelata. Varmista riittävä valaistus pelialueella pöytä- tai jalkalampulla.

Musiikki on toinen tärkeä elementti tunnelmaa luodessa.  Pelimusiikiksi sopivaa soitettavaa löytyy hakusanoilla board game, orchestra ja instrumental, joihin yhdistät pelin teemaa kuvaavan sanan. Taustamusiikki ei saa häiritä pelaamista, joten vältä valitsemasta musiikkia jossa lauletaan. Jotkut pakopelisarjat tarjoavat taustamusiikin oman nettisovelluksensa kautta, tarkista kuuluuko valitsemasi peli näihin ennen soittolistojen etsimistä.

5. Oikean tarjoiltavan valinta

Kotona pelattavan pakopelin etuna on se, että pelin aikana voi napostella erilaisia herkkuja. Syötävien kanssa täytyy käyttää jonkin verran harkintaa, sillä ne eivät saisi sotkea sormia ja sitä kautta pelin vihkosia, kortteja tai muita esineitä. Tarjoiltavat eivät saisi myöskään vallata liikaa tilaa pelipöydältä. Tahmaiset, rasvaiset tai muutoin sotkuiset syötävät voi toki syödä esimerkiksi syömäpuikoilla poimien tai cocktailtikulla seivästäen.

Jakakaa syötävät jokaiselle omaan kulhoon jo ennen peliä, jotta herkkuja ei tarvitse kurotella pelin yli itselleen. Syötävän sovittaminen teemaan on erinomaisen hauska idea, muttei välttämätöntä.

Perusvälineet ja paras asenne

Riittävän valaistuksen ja pöytätilan lisäksi moni pakolautapeli vaatii internetyhteyden ja tietokoneen tai älypuhelimen. Jotkut pelit käyttävät nimittäin vihjeiden antamiseen ja tehtävien suorittamiseen nettisivua tai sovellusta. Osa peleistä ei vaadi lainkaan nettiyhteyttä tai elektronisia välineitä, mutta tämä on hyvä tarkistaa ennen pelin aloittamista. Kynä ja paperia on hyvä varata lähettyville, samoin lukulasit, jos sellaisille on pientä tekstiä lukiessa tarve.

Vinkkimyönteisyys ja kiireetön huolellisuus on jokaisen pelaajan hyvä ottaa esiin asennepankista ennen peliä. Hätäillen eteenpäin kiirehtiminen ja jääräpäinen vinkkien vastustaminen ovat varmoja tapoja löytää pelikokemuksesta sen kaikkein turhauttavimmat puolet.

Pelatessa pääsee aina se yksi tuhahdus

Pakohuonelautapeli on mielestämme hyvä tai todella hyvä silloin, kun pelatessa tulee vastaan vain yksi tehtävä, joka saa puuskahtamaan ärtyneesti. Se yksi epälooginen tai tarpeettoman vaikeaselkoinen tehtävä tuntuu löytyvän aina, riippumatta pelin suunnittelijasta, pelisarjasta tai pelin hinnasta. Koska suurin osa pakolautapelien tehtävistä on reiluja, hauskoja ja kivalla tavalla nokkelia, unohtuu harmistustehtävä onneksi nopeasti.

Jos pelatessa tuntuu siltä, että epäkelpoja tehtäviä tulee vastaan tarpeettoman usein, tilanne on aiheellista pohtia läpi. Kyseessä voi olla harmillisen ärsyttävä ja epälooginen peli, sellaisiakin yksilöitä on jonkin verran olemassa. Yhden yksittäisen pelin perusteella ei kuitenkaan ole syytä todeta koko pelisarjaa kelvottomaksi. Jokin toinen tarina ja teema voi antaa teille täysin toisenlaisen, hyvin sujuvan ja hauskan pelielämyksen.

Jos saman sarjan pelit yksi toisensa jälkeen tarjoilevat enemmän ärtyneitä tuhahduksia ja erimielistä mutinaa, kannattaa kokeilla jonkun toisen valmistajan pelejä. Pulmien logiikassa, vihjeistyksissä ja koko pelin läpi kulkevassa tehtävärytmissä on suuriakin eroja eri pakopelisarjojen välillä. Se itselle sopivin pakopelisarja ei aina ole sama kuin kaverin suosima ja suosittelema.

Parhaimmillaan kuuluu useampi tirskahdus

Pakolautapeli on parhaimmillaan kokemuksena niin onnistunut, että sen toivoisi voivansa unohtaa, jotta sen voisi kokea heti uudelleen. Meille tällaisen elämyksen tarjosi pakopeli nimeltä Box ONE by Neil Patrick Harris. Peli oli pitkään myynnissä yksinoikeudella vain USAssa, eikä sitä saanut, yksittäiskappaleita lukuunottamatta, Euroopasta mistään. Odotus oli pitkä ja kärsimätön, mutta lopulta yksinoikeuspykälä raukesi ja kyseisen pelin myynti vapautui.

Kiitos yhteistyökumppanimme Aprikoi Gamesin, Box ONE -pakolautapeli yhdelle, löysi tiensä myös meidän myyntivitriiniimme. Jos sinäkin haluat kokea tämän legendaarisen, pakohuonerakkaudesta syntyneen pakolautapelin, sinun ei tarvitse tulla sitä Tampereelta asti hakemaan. Löydät Box ONEn ja muut suosikkipelimme Aprikoi Gamesin verkkokaupasta. Valikoi kattavista peliesittelyistä kiinnostavimmat pakopelit tuleviin peli-iltoihinne tai löydä parhaat lahjat tuntemallesi pakohuoneharrastajalle!