Se ihan ensimmäinen escape room -elämys

Mitä ensikertalaisen tarvitsee tietää escape room -elämyksestä? Miten siihen voi valmistautua, mitä paikan päällä tapahtuu ja mitä pitäisi osata, jotta pärjää pakohuoneessa? Ja jos kerran pelissä onnistuminen ei ole kiinni älystä, niin mistä se sitten on kiinni?

Mikä ihmeen escape room? Pääseekö sieltä pois? Mitä huoneessa tapahtuu? Mitä pitää tietää ja osata? Entä jos en tajua mistään mitään?

Jos kerran onnistuminen ei ole kiinni älystä, niin mistä sitten?

Mitä järkeä on viettää tunti pakohuoneessa?

Escape room -elämyksen pääasiallinen tarkoitus on aina hauskanpito, onnistumisen kokemukset ja yhdessä tekeminen. Kuvittele, että menet ystäviesi kanssa elokuviin, mutta paikallaan istumisen sijaan saattekin itse olla mukana tekemässä päätöksiä, tukemassa toisianne ja innostumassa onnistumisista. Katselemisen sijaan pääsette kokemaan tapahtumat yhdessä – omin käsin ja aivoin. Kyseessä on viihtymisen muoto, josta riittää puhuttavaa vielä pitkään itse kokemuksen jälkeenkin.

Pääseekö huoneesta pois halutessaan?

Kyllä pääsee. Meillä ovea ei lukita.

Teidät viedään huoneeseen, jonka ovi suljetaan. Meillä ElämysTeerissä sisääntulo-ovea ei koskaan lukita, huoneesta pääsee pois koska tahansa. Teidän tehtävänne on ratkaista erilaisia tehtäviä huoneesta löytyvien vihjeiden avulla. Mitään ulkopuolista tietoa ei meidän pakohuoneissamme tarvita, lukutaito ja looginen päättelykyky riittävät. Hyvät keskustelu- ja kuuntelutaidot ovat escape room -pelissä tärkeimmässä roolissa.

Miten escape room -peliin pitäisi pukeutua?

Päälle kannattaa pukea normaalit sisävaatteet. Mikäli tarvitset lukulaseja, muista ottaa ne mukaan. Ennen pakohuoneeseen menoa jätätte ylimääräiset tavarat ja ulkovaatteet niille varattuun lukittuun tilaan. Kuten monessa muussakin paikassa, myös meillä kengät jätetään kaappiin. Sukkasillaan pelaaminen on mukavampaa, varsinkin sellaisina vuodenaikoina, kun ulkona on märkää tai loskaista. Pelaaja voi luottaa siihen, että pelihuoneessa lattia on puhdas. Et tarvitse puhelinta escape room -elämyksen aikana. Saat pitää sen mukanasi, kunhan maltat olla käyttämättä sitä pelin aikana.

Onko escape room -elämykseen saatavilla jotain käyttöohjeita?

Ennen elämystä teille kerrotaan pelaamisen säännöt. Tärkeimmät yleiset escape room -ohjeet käydään läpi jokaisen ryhmän kanssa. Niiden tehtävä on huolehtia siitä, että niin pelaajat kuin huonekin pysyvät ehjinä. Nämä perussäännöt käsittelevät sellaisia asioita, kuten ”älä käytä voimaa” ja ”valaisimiin ei tarvitse koskea”. Ensikertalaisia ohjeistetaan perusteellisemmin kuin kokeneempia pelaajia, jotta myös heidät saadaan viritettyä oikeanlaiseen mielentilaan pakopeliä varten. Neuvomme millaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ja millainen yksilötoiminta on avain ryhmänne onnistuneeseen suoritukseen.

Entäs jos en sittenkään tajua mistään mitään?

On täysin normaalia, että ensimmäinen vartti menee ihmetellessä. Tuntuu siltä, että ei tiedä mistä pitäisi aloittaa ja mitä tulisi tehdä. Tämä on tuttu tunne jokaiselle, joka on koskaan ollut ensimmäistä kertaa pakohuoneessa. Suurin osa pääsee kuitenkin kärryille nopeasti ja palaset alkavat loksahdella paikoilleen. Huoneesta alkaa vihjesilmän kehittyessä huomata vinkkejä, joiden avulla peli etenee.

Room escape -pelissä saa apua aina kun sitä tarvitsee. Vinkkejä voi pyytää itse, tai pelinvetäjä voi antaa niitä, jos se on pelin etenemisen kannalta tarpeen. Pelinohjaajiemme pyrkimyksenä on taata teille onnistunut elämys. Suuntaa-antavien lisävihjeiden avulla pääsette mahdollisimman lähelle mysteerin loppuratkaisua.

Jos room escape -pelissä onnistuminen ei ole kiinni älystä, niin mistä sitten?

Pakohuoneessa pääosassa ovat kommunikointitaidot. Pitää olla avoin omille ja muiden ideoille sekä osattava lähestyä pulmia eri näkökulmista. Haastavinta escape room -pelissä eivät usein olekaan itse tehtävät vaan se, että pystyy päästämään irti ajatuksista, jotka eivät johda mihinkään. Toinen kompastuskivi on monesti se, että asioita lähdetään ajattelemaan heti liian monimutkaisesti, eikä ilmeisintä vaihtoehtoa oteta huomioon lainkaan. Vasta-alkajat peittoavat yksinkertaistamisessa usein kokeneetkin konkarit.

Room escape -pelit ovat ennen kaikkea viihdyttävää ja koukuttavaa vapaa-ajan tekemistä. Niissä koetaan onnistumisen elämyksiä ja luodaan yhteisiä muistoja. Pääasia on aina hauskanpito, arjesta irtaantuminen ja onnistumisen elämykset.

Jos tämä ei vielä sammuttanut tiedonjanoa, käy lukemassa tarkemmin  “Mitä pakopelissä pitää osata ja tietää”

Haluatko oppia lisää pakohuoneiden pelaamisesta? Kaikki blogipostauksemme löydät yhteen koottuna täältä!