Voiko pakohuoneiden turvallisuuteen luottaa?

Puolassa tapahtuneen tragedian jälkeen pakohuoneiden turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Suomessa viranomaiset ryhtyivät kiitettävän nopeasti toimiin. Pelastuslaitokset suorittivat valtakunnallisen kartoituksen, jossa käytiin läpi kaikki Suomessa toimivat pakopeliyritykset. Sisäministeriön mukaan tilat ovat nyt kunnossa.

Pakohuoneet ja niiden turvallisuus Suomessa

Pakohuoneen voi perustaa kuka tahansa, lähes mihin tahansa aina kellarista kattohuoneistoon. Asiakkaana sinun on voitava luottaa siihen, että kyseessä on todella vain peli ja mitään pahaa ei oikeasti voi päästä tapahtumaan. Suomessa pakohuoneiden turvallisuudesta välitetäänkin aidosti. Pakohuoneen toteuttajat ja pelejä vetävät ihmiset haluavat tarjota kokemuksen, jonka aikana sinun ei tarvitse jännittää oman tai joukkuekavereidesi turvallisuuden puolesta.

Pakohuoneesta pääsee ulos koska tahansa

Vaikka pakohuoneessa usein luodaankin illuusio lukitusta tilasta, on pelaajien mahdollista päästä ulos huoneesta koska tahansa. Tämä voidaan järjestää monella tavalla ilman, että pelin tunnelma kärsii. Osa näistä käytännöistä on yleisempiä kuin toiset ja ensimmäisenä esiteltävään et ainakaan Suomessa törmää missään.

Tapa 1: Pelinohjaaja avaa oven pyydettäessä

Ei näin. Pelaajien on AINA voitava avata ovi sisäpuolelta, heti pelin ensihetkistä alkaen.

Huoneesta poistumisen on voitava tapahtua mahdollisimman nopeasti ja pelaajien on päästävä huoneesta ulos ilman ulkopuolista apua. Tuupertunut pelinohjaaja vastaa ovenavauspyyntöihin huonosti ja vaaratilanteen sattuessa lukitussa tilassa pakokauhun puhkeaminen on sekunneista kiinni.

Ulkomailla matkustellessa tällaiseen käytäntöön saattaa vielä törmätä. Jos huoneesta ulos pääseminen on jonkun muun kuin teidän itsenne hallinnassa, voit täysin perustellusti kieltäytyä pelaamasta sellaista peliä.

Tapa 2: Oven vieressä on hätänappi

Tämä on yleisin Suomen pakohuoneissa vastaan tullut käytäntö. Pelinohjaajan tulee ennen peliä näyttää teille mistä avausnappi löytyy. Napin tulee sijaita oven välittömässä läheisyydessä selkeästi näkyvissä siten, että sitä ei tarvitse erikseen etsiä.

Napin tulisi olla niin selvästi ja näkyvästi merkitty, että se löytyy myös silloin jos huoneessa on savua tai pimeää. On ymmärrettävää, että riittävän selvästi merkitty nappi ei istu kovin hyvin pakohuoneen muuhun sisustukseen, mutta sen on tarkoituskin sattua silmään myös kaaoksen keskellä.

Tapa 3: Sisääntulo-ovea ei lukita lainkaan

Pakohuoneen oven voi myös jättää lukitsematta. Pelaajat pääsevät huoneesta omin avuin ulos koska tahansa, eikä aikaa mene hätänapin etsimiseen. Pelin tavoitteena onkin nykyään yhä useammin jotain muuta kuin varsinainen huoneesta pakeneminen.

ElämysTeerissä on alusta asti ollut käytäntönä, että pakohuoneiden ovia ei koskaan lukita.

Huppu tai silmien sitominen

Joissakin pakohuoneissa on tapana huputtaa pelaajat tai sitoa heidän silmänsä ennen huoneeseen johdatusta. Toistaiseksi jokaisessa tällaisessa paikassa on hupun saanut ottaa heti pelin alettua pois päästä. Voit myös halutessasi aina kieltäytyä huputuksesta.

Käsiraudat ja kahleet

Osassa pakohuoneita juoneen kuuluu se, että pelaajat kahlitaan joko toisiinsa tai omiin nurkkiinsa käsiraudoilla tai kahleilla. Pelillisesti hauska elementti, mutta turvallisuuden kannalta vaatii hieman mielikuvitusta sekä pelin suunnittelijalta, että pelaajilta itseltään.

Kahleiden ja käsirautojen tulee AINA olla avattavissa helposti myös ilman avainta.

Tämän voi toteuttaa karabiinihakaa eli ns. palomiehenhakaa käyttämällä. Haka lisätään osaksi kahleiden tai käsirautojen kettinkiä. Käsirautojen käsien väliin jäävään kettinkiin kannattaa samalla lisätä pituutta, jolloin jokainen pelaaja voi vapauttaa itse itsensä. Käsirautoja on olemassa myös turvamallia, jossa raudat saa auki nappia painamalla.

Puhelin mukaan pakohuoneeseen

Useimpiin pakohuoneisiin saa ottaa puhelimen mukaan halutessaan, näin myös meillä. Huomaathan kuitenkin, että puhelimen käyttö, etenkin kuvaaminen tai videointi, on pakohuoneessa yksiselitteisesti kielletty.

Tapoja lukita pakohuoneen ovi lukitsematta ovea oikeasti

Viimeisen avaimen löytyminen ja ovelle ryntääminen on monessa pelissä yksi jännittävimmistä hetkistä. Siksi jotkut pitävätkin erityisesti huoneista, joissa lopullisena tavoitteena on kirjaimellisesti pakeneminen.

Tämäkin on mahdollista toteuttaa myös avoimien ovien ohjenuoraa noudattaen.

Kettinki, lukko ja magneetti

Oven voi “lukita” sen ja seinän väliin kiinnitetyillä kettingeillä, jotka yhdistetään toisiinsa lukolla. Kettingin toisen pään voi kiinnittää seinään sopivan voimakkaaseen magneettiin, joka on vedettävissä irti kevyesti.

Viimeisenä tehtävänä on siis avata ovessa roikkuva lukko. Hätätapauksessa huoneesta pääsee kuitenkin ulos myös vetämällä kettingin irti sitä kannattelevasta magneetista.

Punaisen valon pysäyttävä voima

Jos viimeinen ovi halutaan lukita koodilla avaimen sijaan, voidaan värivaloilla luoda mielikuva lukitusta ovesta. Kun oven yllä palaa punainen valo, on ovi ”lukittu”. Kun pelaajat selvittävät pelin viimeisen koodin ja syöttävät sen oveen, valo muuttuu vihreäksi ja ovi avautuu.

Ovi oven sisällä

Jos loppuhuipennukseksi halutaan ehdottomasti lukitun oven avaaminen avaimella, voi huoneeseen rakentaa kaksoisoven. Tehdään tavallista isompi ovi joka toimii hätäuloskäyntinä ja sen sisään pienempi ovi, jota käytetään huoneesta pakenemiseen. Ympäröivä ovi aukeaa koska tahansa kahvaa painamalla, mutta sisemmän oven voi lukita oikeasti.

Pakohuoneiden turvallisuuteen voi luottaa

Suomessa pakohuoneiden turvallisuutta koskenut valtakunnallinen kartoitus valmistui alkuvuodesta 2019. Löytyneisiin epäkohtiin puututtiin viranomaisen toimesta jämäkästi. Yritykset ottivat huomautukset vakavasti ja korjasivat puutteet viranomaisen ohjeistuksen mukaan.

Pakohuoneiden parissa työskentelee valtava määrä niitä rakastavia ihmisiä, joiden tavoitteena on tarjota asiakkailleen elämyksiä, onnistumisia ja huoneen täydeltä muistoja turvallisessa ympäristössä. Kysy asioista etukäteen jos jokin epäilyttää ja muista, että voit aina kieltäytyä osallistumasta jos jokin asia arveluttaa.

Meillä ElämysTeerissä:

– ovia ei lukita, huoneesta pääsee pois koska tahansa
– meillä ei huputeta tai sidota asiakkaiden silmiä
– peleissämme ei käytetä käsirautoja tai kahleita
– pelinohjaaja näkee ja kuulee kaiken, mitä huoneessa tapahtuu, koko pelin ajan

Jos sinulle heräsi kysymyksiä, jotka jäivät vielä vaille vastausta, voit olla meihin yhteydessä sähköpostitse info@elamysteeri.fi tai puhelimitse 040 179 3484

Turvallista pakoilua kaikille!