Sinustako pakopelibloggaaja?

Pakopelikokemuksia on kertynyt ja haluaisit alkaa kirjoittamaan niistä blogissasi. Mitä kaikkea pelistä pitäisi kertoa ja mitä ei tekstissä saa paljastaa? Haluatko kirjoittaa pakohuonearvosteluja ja mietit mitkä yksityiskohdat lukijoita kiinnostavat? Montako pakopeliä pitäisi olla pelattuna ennen kuin voi ryhtyä pakopelibloggariksi?

Voiko kuka tahansa alkaa kirjoittamaan blogia pakopeleistä?

Voi. Riittää, että olet innostunut pakopelien pelaamisesta ja pidät kirjoittamisesta. On kuitenkin hyvä tehdä ensin itsellesi selväksi mistä näkökulmasta haluat pakopeleistä kertoa; kirjoitatko vain lyhyen esittelyn huoneesta ja kerrot pelin jälkeisistä tunnelmista, vai kiinnostaisiko sinua kriittisempien arvosteluiden kirjoittaminen enemmän.

Valitsetpa teksteillesi minkä tahansa tulokulman, koskee pakohuoneista kirjoittamista samat säännöt kuin elokuva-arvosteluitakin. Juonipaljastuksia ei saa tehdä tai ainakin niistä on varoitettava selkeästi etukäteen. Tämä voi olla alkuun yllättävän vaikeaa, sillä yllätykset ja odottamattomat käänteet ovat pakohuonekokemuksessa yleensä se mieleenjäävin asia.

Paras pakopelielämys syntyy, kun pelistä tietää etukäteen mahdollisimman vähän ja yllätykset pysyvät yllätyksinä. Älä siis pilaa pelikokemusta lukijoiltasi, vaan kirjoita pakohuoneista niin, ettei teksti sisällä isoja spoilereita.

Kuulostaako edelleen siltä, että haluat alkaa pakopelibloggaajaksi? Kyllä? Loistavaa!

Miten pakopelibloggaaminen kannattaa aloittaa?

Käy ensin pelaamassa muutama pakopeli, mieluiten kaikki eri paikoissa. Jokainen pakohuone ja pakopeliyritys on erilainen, toisistaan eroavat kokemukset tekevät blogistasi mielenkiintoisen.

Jos pakopeleistä ei ole kertynyt vielä lainkaan kokemuksia, käy lukemassa ensikertalaiselle arvokkaat vinkit näistä linkeistä:

“Se ihan ensimmäinen escape room -elämys” 
“Mitä pakopelissä pitää osata ja tietää?”

Toki voit aloittaa blogin kirjoittamisen jo ihan ensimmäisestä pelistä ja siitä onkin hyvä kirjoittaa oleellisia asioita muistiin. Jos kuitenkin haluat blogisi käsittelevän pakopelihuoneiden pelaamista, olisi ennen ensimmäistä julkaistua kirjoitusta hyvä tietää edes jollain tasolla mistä kirjoittaa.

Pakopelien teemat, pelimekaniikka, tekniikan määrä ja huoneessa olevien tehtävien laatu vaihtelee paljon. Osa pakohuoneista on suunniteltu lapsiperheille, osa pelkästään aikuisille, osa on aloittelijoille sopivia ja osassa tehtävät ovat todella haastavia.

Jotta saat jonkinlaisen kokonaiskäsityksen siitä, minkälaisista pakohuoneista itse pidät eniten, on kokemuksia paras kerätä useammista erilaisista pakopeleistä. Osaat silloin paremmin arvioida pelihuoneita ja suositella lukijoillesi heille sopivia pakopelielämyksiä.

Mitä kaikkea pakopelistä pitäisi kirjoittaa muistiin?

Kirjoita pelin jälkeen ylös mielummin liikaa yksityiskohtia, kuin liian vähän. Et välttämättä tule käyttäneeksi kaikkea aineistoa blogissasi, mutta se on silti hyvä olla olemassa. Saatat ehkä muutaman kymmenen tai jopa sadan pakopelin jälkeen haluta sittenkin vertailla kuinka pakopelit ja oma pelitapasi ovat kehittyneet vuosien aikana.

Kirjoita muistiin ainakin seuraavat asiat pelaamastasi pakopelistä:

– missä kävit pelaamassa
– pakopelin teema
– pakopelin hinta
– tarina (huoneen ulkopuolella kerrottu)
– montako vinkkiä saitte/pyysitte
– pääsittekö ulos ja paljonko jäi aikaa jäljelle
– tunnelma pelin aikana
– tunnelma pelin jälkeen
– tehtävien vaikeustaso, yllätyksellisyys, loogisuus
– mitä jäi mieleen hyvällä tavalla ja missä olisi ollut parannettavaa
– minkä kokoisella ryhmällä pelasitte
– oliko ryhmässä mukana kokeneita pelaajia vai ensikertalaisia
– jos voisit unohtaa äsken kokemasi, haluaisitko pelata pelin uudelleen

Lisää listalle itseäsi kiinnostavia asioita ja huomioita, esimerkiksi taustamusiikin olemassaolo, pelinvetäjän asiakaspalveluhenkisyys, yleiset asiakastilat ja varausjärjestelmän toimivuus. Kun pelaat useampia pakopelejä ja käyt useammissa eri paikoissa pelaamassa, alat huomata asioita jotka kiinnostavat juuri sinua.

Muista kirjoittaa ylös myös yrityksen tarjoamat lisäpalvelut ja erikoisuudet, testaa niitä jos se on mahdollista. Esimerkiksi meillä ElämysTeerissä on tarjolla katseluhuone, jossa huoneen jo pelanneet voivat katsella tutun porukan pelaamista. Voimme myös ujuttaa peliin löydettäväksi meille etukäteen annetun yllätyksen (pienen lahjan, kortin tai vaikka kuohuvaa), tekosyyksi kelpaavat synttärit, vuosipäivä tai oikeastaan mikä tahansa. Näistä voit kysyä meiltä lisää sähköpostilla.

Kun teet heti alusta asti riittävän hyvät muistiinpanot ja kirjoitat ne ylös samana päivänä kun olet pelannut pakopelin, ei mikään jää pelkästään muistin varaan myöhemmin. Jos pelikavereillasi riittää kärsivällisyyttä, voit haastatella heitä pakohuoneen jälkeen ja tehdä muistiinpanoja myös heidän tuntemuksistaan. Mieti valmiiksi 3-5 kysymystä jotka haluat kysyä heiltä.

Blogistasi tulee alusta asti laadukkaampi ja tasalaatuisempi, kun muistiinpanosi ovat hyvät. Useamman pelin pelaaminen ennen blogiuran aloitusta tarkoittaa myös sitä, että sinulla on vertailupohjaa ja tietoa aiheesta enemmän.

Olet pelannut jo kymmeniä pakohuoneita, mutta blogin kirjoittaminen on alkanut kiinnostaa vasta nyt?

Ei hätää, voit aloittaa bloggaamisen sillä, että kerrot suurpiirteisemmin aiemmista pelikokemuksistasi. Muistatko mikä oli ensimmäinen kokemasi pakohuone? Jäitkö jo ensimmäisestä kerrasta koukkuun vai tekikö joku muu myöhemmin pelattu huone vasta sen lopullisen lähtemättömän vaikutuksen?

Voit koota tähänastisen pakopelihistoriasi yhteen tai kahteen blogipostaukseen ja jatkaa siitä yksittäisten huoneiden arviointeihin. Jos pakopelikokemusta on kertynyt monesta eri kaupungista, voit jakaa kokemukset niiden mukaan. Voit kirjoittaa esimerkiksi paras pakopeli Tampereella, Turussa ja Helsingissä -aiheisia postauksia. Tai jos jokin tietty teema on ollut peliporukassanne suosittu, voit kirjoittaa aiheesta paras pakopeli jonka teemana on steampunk ja taidemaalari.

Pääseekö bloggaajana pelaamaan ilmaiseksi?

Siihen on erittäin hyvät mahdollisuudet, jos blogisi on hyvä ja sillä on riittävästi lukijoita. Pakopelit ovat edelleen aika uusi juttu Suomessa ja pakopelibloggaajia on määrällisesti vähän. Pakopeliyrittäjät tarjoavat mielellään bloggaajille mahdollisuuden pelata huoneensa, jos he vastalahjana pääsevät mukaan laadukkaaseen pakopeliblogiin.

Kirjoita aina rehellisesti ja itsesi näköisesti huolimatta siitä oletko päässyt pelaamaan pelin ilmaiseksi, vai oletko maksanut siitä. Näin lukijasi voivat luottaa siihen, että mielipiteesi ovat aitoja. Jos pääsit pelaamaan pelin ilmaiseksi, muista aina mainita se myös blogissasi.

Miksi testausvaiheessa olevan pakopelin pelaamisesta kannattaa kieltäytyä?

Jos olet ollut testipelaamassa pakohuonetta, ota se huomioon arvosteluissa ja tee se myös lukijalle erittäin selväksi. Olisi parempi, jos huone olisi kaikin tavoin valmis ennen kuin käyt pelaamassa sen, jotta kokemus on sekä sinulle, että lukijoillesi mahdollisimman samanlainen.

Testipelaaminen on houkuttelevaa, mutta se on aina hieman erilainen kokemus kuin valmis pakopeli. Testipelissä vielä testataan huoneen eri tehtävien toimivuutta ja pelin sujuvuutta. Jos mitenkään maltat, kieltäydy kohteliaasti testipelikutsuista.

Nyt olisi tekstejä valmiina, mitä pitää huomioida ennen pakohuoneblogin julkaisua?

Tarkista vielä kerran, että et spoilaa huoneista mitään oleellisia yllätyksiä. Haluat varmaan jatkossakin, että seuraajasi uskaltavat lukea postauksiasi, vaikka he eivät olisi vielä itse pelanneet kyseistä pakohuonetta.

Tee alusta asti selväksi montako pakopeliä olet pelannut ja monesko on menossa. Lukijalle on merkitystä sillä oletko pelannut 3, 30 vai jopa 300 huonetta. Numeroi siis jokainen blogipostauksesi.

Huomaat ehkä itsekin teksteissäsi muutoksia pelattuasi useampia huoneita. Saatat kehittyä pelaajana tiettyyn suuntaan. Alat ehkä ottaa rennommin ja nauttia huoneen tunnelmasta enemmän, tai saatat haluta keskittyä ennätysten tekemiseen, jolloin tekstisikin alkavat henkiä enemmän suorittamista.

Voit käväistä halutessasi lukemassa kuinka pakohuonekirjailija Katleena Kortesuo kirjoittaa pelaamistaan pakopeleistä Ei oo totta -blogissaan.

Nyt se on tehty! Pakopeliblogi on julkaistu! Mitä seuraavaksi?

Otat tietysti yhteyttä ElämysTeeriin, esittelet itsesi ja blogisi meille ja tulet pelaamaan Marien muotokuvat tänne Tampereelle!

Haluatko oppia lisää pakohuoneiden pelaamisesta? Kaikki blogipostauksemme löydät yhteen koottuna täältä!